Vérünknek, amióta világ a világ, az emberiség misztikus képességeket tulajdonított. A tudomány fejlődésével a misztikum alábbhagyott, egyre újabb és újabb, olykor szinte hihetetlennek tűnő felfedezések születtek az éltető folyadékkal kapcsolatban.

Bár sokak által nem ismert, a vér (latinul sanguis) a kötő- és támasztószövetek csoportjába tartozó kötőszövet, mely a mai napig számtalan felfedeznivalót, rejtélyt tartogat.

2001-ben, Franciaországban, Dr. Jospeh Choukroun és munkatársai egy igen különös dolgot írtak le a PRF személyében, mely mára egyre elterjedtebben használt a modern fogászatban/szájsebészetben.

De mi is az a PRF? Az angol platelet-rich fibrin rövidítése, mely lényegében egy hálós szerkezetbe ékelődött vérlemezkéket és fehérvérsejteket jelent.

Ugyanakkor ez miért is jó nekünk? Az előbb leírt komplexum számtalan olyan speciális, biológiailag aktív, anyagot tartalmaz (pl.: PGDF, TGF‑β, VEGF stb.), melyek a lágy- és keményszövetek gyógyulását elősegítik, meggyorsítják. Előállítása kb. negyed órát vesz igénybe, a páciens részére az egyetlen kicsiny kellemetlenség maga a vérvétel, mely a PRF számtalan előnyéhez viszonyítva elenyésző.

Számtalan felhasználási lehetősége közül talán az egyik legfontosabb a csontkínálat elősegítésében betöltött szerepe. Sokszor találkozunk azokkal az esetekkel, ahol fogászati implantáció egyáltalán nem, vagy csak költséges és hosszadalmas csontpótlás segítségével végezhető el.

Amennyiben a fogeltávolítás elkerülhetetlenné válik és valamilyen okból implantátum azonnal nem ültethető be, úgy PRF alkalmazásával a későbbiekben tervezett implantációs fogpótlás kivitelezéséhez szükséges csontmennyiség nagyobb valószínűséggel fog rendelkezésre állni.

Több tanulmány is alátámasztani látszik, hogy a fogeltávolítások helyére behelyezett PRF az ún. alveolitist (fogeltávolítást követően kialakulható fogmedergyulladás, mely igen fájdalmas, kellemetlen tud lenni) szinte teljesen kiküszöböli, illetve magát a gyógyulási időt és a műtétet követő fájdalmat is jelentősen lecsökkentheti.

Véralvadásgátló gyógyszert szedő pácienseknél a vérzéses szövődményeket alkalmazása akár meg is előzheti! Felhasználhatóságának szerteágazóságát mi sem szemlélteti jobban, minthogy a kopaszodás kezelésére is alkalmazzák.

A mai naptól már a mi rendelőnkben is elérhető a PRF technika alkalmazása, annak minden előnyével! Amennyiben kérdése lenne, úgy bátran írjon nekünk vagy telefonáljon!

További információk olvashatóak angol nyelven az alábbi linken a PRF-ről:

a PRF technika alkalmazása angol nyelven