A PRF a természet koncentrált ereje.
Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani az úgynevezett PRF-fel történő szájsebészeti kezelésekről.

De mi is az a PRF és mire használható?

Röviden összefoglalva a PRF az angol platelet rich fibrin rövidítése, mely magyarul vérlemezkékben gazdag fibrinhálónak fordítható. Vérvételt és centrifugálást követően a páciens saját véréből készülő gélszerű anyag, mely koncentráltan tartalmaz olyan biológiailag aktív anyagokat, melyek többek között a csontképződést, immunológiai védekezést elősegítik. Tekinttel arra, hogy saját vérből készül, bárminemű adalékanyag nem kerül hozzáadásra, alkalmazása teljesen biztonságos.

Mikor alkalmazható és milyen előnyei vannak a PRF kezelésnek?

A PRF kezelés széles körben alkalmazható a szájsebészetben, illetve parodontológiai kezelések során. Főbb alkalmazási területei a következők:

  • fogeltávolítást követően a fog helyének feltöltésére, így elősegítve a csontosodást, megfelelő csontformát és csontminőséget kialakítva későbbi fogászati implantáció számára
  • arcüregemelésnél (sinuslift) önállóan vagy csontpótló anyaggal együtt használva alkalmas a fogászati implantációhoz szükséges csontmennyiség eléréséhez, csökkenti a gyógyulási időt
  • bölcsességfog eltávolítást követően a fog helyén alkalmazva csökkenti a fertőzések kialakulását, a gyógyulási időt
  • arcüregzárásoknál a megnyílt csontterületet membránként lezárva fokozza a megfelelő gyógyulás biztonságát
  • parodontálisan érintett fogaknál alkalmas a csontos defektusok kezelésére
  • alkalmas ún. furkáció (többgyökerű fogak gyökérelágazásai) érintett fogak kezelésére

Összeségében elmondhatjuk, hogy a PRF koncentrált bioaktív anyag tartalmának köszönhetően elősegíti a megfelelő csontos gyógyulást, lecsökkenti a gyógyulási időt, fokozottabb védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. Tekintettel arra, hogy a páciens saját véréből készül, biológiailag aktívés adalékanyagot nem tartalmaz.

Elkészült PRF, mely formázásra vár.Elkészült PRF, mely formázásra vár

Hogyan zajlik az eljárás?

A módszer lényege a páciens saját véréből, egy speciális centrifuga segítségével készült gélszerű koncentrátum készítése, mely nagy mennyiségben tartalmaz többek között olyan, ún. növekedési faktorokat, melyek a csontképződést, sebgyógyulást jelentősen elősegítik.
Ehhez „csupán” egy vérvételre van szükség, melynél a levett vér mennyiségét a kezelni kívánt terület nagysága határozza meg, mely nagyobb területek esetén is minimális mennyiséget jelent. A levett vérhez semmilyen adalékanyag, kémiai szer nem kerül hozzáadásra, a vérvételt követően azonnal a centrifugába kerülnek a csövek. A centrifugálást követően kapott PRF-et a kezelni kívánt műtéti területre, fogeltávolítás helyére helyezzük, ezzel lényegében a kívánatos elérendő csontformának megfelelően egy vázat adva, illetve a koncentrált növekedési-, valamint immunológiai faktoroknak köszönhetően a csontosodás és sebgyógyulás folyamatát elősegítve. Azért, hogy a PRF a kívánatos pozícióban maradjon, azt speciális varrattechnikával rögzítjük.
Tekintettel arra, hogy a PRF saját vérből készül, nem rendelkezik semmilyen káros hatással,nem okoz szövődményeket.

PRF tálca és behelyező eszközök.PRF tálca és behelyező eszközök.

Miért érdemes fogeltávolítást követően PRF-et alkalmazni?

Bizonyos esetekben egy fog eltávolítása elkerülhetetlenné válik. Már egy fog elvesztésével is számos, nem kívánt változás következik be a szájüregben. A hiányt határoló fogak elmozdulnak, eldőlnek, ahogyan a szemközti, pár nélkül maradt fogak is kimozdulhatnak a fogmederből, végbemehet az ún. fog elongáció folyamata. Szerveztünkben a formát a funkció uralja, a fogeltávolítás helyén csontlebontódás indul el, a fogak által az állcsontokra kifejtett rágóerő hiányának a következtében.

Már egyetlen fog elvesztése és súlyos következményekkel járhat – a fogak eldőlnek, elmozdulnak, megkezdődik az állcsontok lebomlása.Már egyetlen fog elvesztése és súlyos következményekkel járhat – a fogak eldőlnek, elmozdulnak, megkezdődik az állcsontok lebomlása.

Összeségében a fogazat finomra hangolt rendszere megbomlik, elindítva ezzel egy “láncreakciót”, mely a megváltozott anatómai viszonyoknak köszönhetően a szájhigiéné nehezebb fenntartásán keresztül, a felszaporodó szuvas folyamatokon át, valamint a kórosan megváltozott rágóterhelés következtében a fogak támósztórendszerének károsodásához vezet, így újabb és újabb fogak elvesztését okozva. Ezt az “ördögi kört” nevezzük circulus vitiosusnak. A fentiekre való tekintettel már egyetlen fog elvesztése is mihamarabbi fogpótlást kíván meg azért, hogy ezen káros, egész életünkre kiható folyamatokat megállíthassuk.
Mai tudásunk szerint az elvesztett fogak pótlásának a legjobb, legtartósabb módja a fogászati implantáció. Ugyanakkor az implantátum beültetés legkritikusabb része a megfelelő mennyiségű és minőségű csöntszövet. Fogeltávolítást követően alkalmazott PRF eljárás segítségével az implantáció során kívánatos csont elérését elősegíthetjük.