Az általános érzéstelenítés….

Az általános érzéstelenítés vagy más néven az anesztézia története egyidős az emberiséggel, hiszen már az őskorban is használtak gyógynövényeket azért, hogy a megbetegedett ember érzéketlen legyen és könnyebben elviselje a fájdalmat.

1844. december 11-én Horace Wells komoly fogsebészeti beavatkozáson esett át fájdalom nélkül, a Gardner Quincy Colton fogorvos által adagolt dinitrogén-oxidnak köszönhetően. Wells ezután saját fogászati praxisában is alkalmazni kezdte a gázt, és a rákövetkező hetekben sorra végzett fájdalommentes fogeltávolításokat páciensein.

1846. október 16-án, az USA-beli Massachusetts General Hospital-ban tartott demonstráción John Collins Warren egy tumort távolított el, a William T. G. Morton által adagolt éter hatása alatt, egy Edward Abbott nevű páciens nyakából és állítólag a műtét után azt mondta: „Uraim, ez nem ámítás” („Gentlemen, this is no humbug”). Az esemény híre gyorsan bejárta a világot. Ez volt az „altatás” első nyilvános bemutatója. Magyarországon először Balassa János operált éteres érzéstelenítéssel 1847. februárjában.

Az első nyilvánosan bemutatott általános érzéstelenítés rekonstrukciója.

A 19. századtól napjainkig az érzéstelenítés tudománya rohamos fejlődést mutatott, mellyel eljutottunk a ma használt, kiváló betegbiztonságot adó, modern gépezetekig, gyógyszerekig, illetve orvostudományi technikákig. Manapság a megfelelő kivizsgálást, előkészítést követően az altatás minimális kockázattal jár, az elvégzendő beavatkozásokat fájdalommentessé teszi.

Medicina Klinika Hévíz - általános érzéstelenítés a fogászatban - altatógép Atlan A300.

Ezt a fájdalommentességet, biztonságot tudjuk mi is garantálni Klinikánkon a legmodernebb Dräger altatógép és orvosi szakértelem segítségével, legyen akár szó implantátumok behelyezéséről, bölcsességfogak eltávolításáról vagy egyéb szájsebészeti beavatkozásokról!

Amennyiben bármi kérdése lenne altatásos műtéteinket illetően, úgy keressen minket bizalommal!

Az alábbi linkeken részletesen olvashatnak az altatás történetéről magyar, illetve angol nyelveken:

Harc a fájadlom ellen az érzéstelenítés története

History of Anaesthesia