Loading...
Dr.med. Dr.dent. Riedling Ádám - Paradontológia Medicina Klinika Hévíz

Dr.med. Dr.dent. Riedling Ádám

A fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert viszonylag kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet.

.
Ha a fogágy gyulladása előrehaladott, az íny, a fogakat a csonthoz rögzítő kollagén rostok, a foggyökér cementrétege (amelybe a rostok beágyazódnak) és a fogat körülvevő csont is érintetté válnak.

Hogyan ismerhető fel a fogágybetegség?

A fogágybetegség első és leggyakoribb jele a fogínygyulladás. Mint minden gyulladást, ezt is az érintett terület vörös elszíneződése, duzzanata jelzi, amit fogmosáskor ínyvérzés kísérhet. A fogínyvérzés mellett jellemző tünet még a kellemetlen szájszag is.

Hogyan előzhető meg a fogágybetegség?

Alaposan tisztítsa fogait és (ha vannak) fogpótlásait is! Ne feledkezzen meg a fogközök tisztításáról sem! A fogágy legfőbb ellensége a lepedék! Ne dohányozzon !

Ha felmerül Önben hogy fogágybeteg keressen fel bennünket. Árajánlathoz pontos diagnózis és CT felvétel szükséges.

Loading...

Zárt fogínytasak küret

A fogak elvesztésének egyre gyakoribb oka a fogágybetegség.

A fogágybetegség egyik leggyakoribb formája a lepedék talaján kialakult fogkőképződés, mely előehaladottabb formájában a fogak mellett tasakot okoz.

A mélyebb tasak megléte esetén a fog megtartásához már nem elegendő a megfelelő fogtisztítás elsajátítása,és a látható fogkövek,és lepedék eltávolítása, hanem az oki terápia a mély tasakok alapos tisztítása, illetőleg a letisztított gyökérfelszín elsimítása és polírozása. Ez azért szükséges, hogy a fogkő újraképződését lehetőség szerint megakadályozzuk.

Ezt a beavatkozást fogínytasak küretnek hívjuk. Nagy gyakorlatot és ügyességet kíván.

A kevésbé súlyos esetekben elegendő a zárt küret a súlyos esetekben nyitott küret szükséges.
Ez utóbbi esetén a tasak sebészileg feltárásra kerül és így történik a gyökérfelszínek tisztítása és simítása.

Dr.med. Dr.dent. Riedling Ádám - Paradontológia Medicina Klinika Hévíz